5 tips om met stress om te gaan
Stress in niet meer weg te denken in onze maatschappij. Stress om de deadlines, stress om er goed uit te zien en stress om altijd maar de beste te willen zijn. Maar wat als die stress teveel wordt ? Hoe kom je hier dan uit?
Ik zal eerst de oorsprong van stress en de verschillende soorten uitleggen en daarna geef ik je 4 tips om met stress om te gaan!
Definitie wikipedia: “Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.”
Maar wat is stress?
Stress is eigenlijk een vorm van spanning of druk. Het is een lichamelijke staat die nodig is om te kunnen functioneren en te overleven. Deze zorgt er namelijk voor dat je alert en full focus bent. Dit is een korte vorm van stress en de spanning neemt na de gebeurtenis ook weer af. Dit noemt men dan ook “acute” stress.
Maar tegenwoordig wordt er over stress gesproken in de vorm van “chronische” stress. Hierbij wordt het hormoon ‘cortisol’ aangemaakt en deze zorgt voor glucose en vetzuren in het bloed. In dit is de vorm van stress die psycohologische en fysiologische gevolgens hebben.
Hoe krijg je chronische stress?
Chronische stress kan verschillende bronnen hebben; interne bronnen en externe bronnen. Interne bronnen zijn eigenschappen die je gevoeliger kunnen maken voor bepaalde stressoren, zoals: perfectionisme, prestatiegericht, grote verantwoordelijkheden en andere willen pleasen en daardoor geen “nee” kunnen zeggen.
Externe bronnen liggen buiten je als persoon en wordt als het ware opgelegd, zoals: werk, privé situatie, sport en verhuizen. Deze situaties kunnen dus stress opleggen en wanneer je hier gevoelig voor bent, kan dit nog heftiger worden ervaren!
Wat kan je doen tegen stress?
Gelukkig valt er zeker wel wat tegen stress te doen! Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar het is meer dan de moeite waard.
1. Slaap
De belangrijkste is slaap. Je kan nergens goed tegenop gewassen zijn wanneer je in een slaap tekort zit. Dat merk je met eten, je humeur, je energie en ook in de mate waarop je bent opgewassen tegen stress. Je zal merken dat na een paar nachten goed slapen je ineens de stress als een stuk minder heftig ervaart!
2. Ontspannen
Ja, dat klinkt natuurlijk lekker makkelijk, want het tegenovergestelde van spanning is ontspanning. Maar het werkt wel echt! Zorg ervoor dat er bepaalde momenten zijn in de week waarop je wat minder prikkels binnenkrijgt. Momenten die jou weer de ruimte geven om na te denken!
3. Timemanagement
Probeer een structuur voor jezelf te creëren. Schrijf je planning uit en maak een duidelijke to do. Hierdoor hoef je niet meer aan 101 dingen te denken, maar hoef je alleen maar je lijstje af te werken.
4. Schaam je niet
Dit is voor mij een hele eye opener geweest. Iedereen heeft op een bepaalde manier een verwachting dat je het toch wel aan kan. Dat je toch weer opnieuw gaat jongleren. Maar hoe ga je dan iemand of meerdere personen aangeven dat je dit eigenlijk niet meer kan? Dat je even een pas op de plaats moet maken?
Iemand vertelde mij ooit: “Het is geen zwakte om je grenzen en je behoefte uit te spreken. Juist dit maakt je sterker en krachtiger, want zo ben jij in controle van jouw eigen leven! Niemand heeft er wat aan als jij straks instort na drie jaar. Nee, ze hebben er wel wat aan wanneer jij na zoveel jaar nog steeds aan het vlammen bent! En dan zullen ze echt niet denken: oohh ja, maar jij hebt wel je vakantiedagen opgenomen of een paar keer geweigerd. Nee, dat herinnert zich niemand meer. Hier kunnen ze alleen maar een voorbeeld aan nemen.”
Jij staat het beste in je eigen kracht wanneer je je eigen grenzen bewaakt. Jij bepaalt zelf wel of je een stapje verder gaat.
Zet ‘m op en mij deur staat altijd open om jou hierin verder te begeleiden!
Liefs,
Hannah